Excursies in Lapland

Het leuke van een vakantie naar Lapland is dat er bijzonder veel verschillende excursies gedaan kunnen worden. De meeste excursiemogelijkheden zijn in de winterperiode, maar ook in de zomermaanden zijn er verschillende excursies te boeken. Er zijn op de verschillende toeristische plaatsen in Lapland meerdere bedrijven actief die gedurende het gehele jaar verschillende excursies organiseren. Als er speciale kleding of beschermmiddelen nodig zijn om je excursie te kunnen doen dan zullen zij deze leveren. Of dit moet uitdrukkelijk anders aangegeven staan. Door verschillende excursies te maken krijg je een goed beeld van Lapland en de diversiteit van deze bijzondere Finse regio.



Winterexcursies

In de winterperiode worden de meest excursies aangeboden. Dit heeft vooral te maken met dat in deze periode de meeste toeristen naar Lapland komen. Een groot deel van deze excursies vindt plaats op sneeuwscooters. Om een sneeuwscooter te mogen besturen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en deze ook altijd bij je dragen. Verder is het niet toegestaan om na het drinken van alcohol met een sneeuwscooter te rijden. Let hierbij ook op als je de avond vooraf bent uit geweest en de excursie vroeg vertrek. Er kunnen dan nog sporen van alcohol in je bloed zitten. De boetes zijn behoorlijk hoog voor het beschonken besturen van een voertuig. Hou je verder altijd aan de maximum snelheid en de geldende verkeersregels. De gidsen controleren hier behoorlijk streng op.

Huskytocht

Een excursie die je zeker niet mag overslaan als je in Lapland bent is een sledetocht met husky’s. Als je bij de huskyfokkerij bent aangekomen krijg je eerst instructies over hoe je de slee moet besturen en wat er van je verwacht wordt als bijrijder. Vervolgens worden de husky’s voor de sledes gespannen en kun je beginnen aan je rondje. Schrik niet, want husky’s poepen tijdens het rennen en als ze beginnen met rennen gooien ze eerst de overtollige ballast overboord. Dit ruikt door het dieet van vlees, vis en hondenbrokken niet heel aangenaam. Gelukkig gaan de honden snel genoeg om hier, maar even last van te hebben. Hierna kun je de ultieme rust ervaren die deze activiteit met zich meebrengt.
De honden zijn op sommige momenten zo enthousiast dat je ze letterlijk moet afremmen door twee ijzeren spiesen in de grond te duwen. Al met al zal een gemiddelde huskytocht ergens tussen de 30 en 40 minuten duren. Dit lijk wat kort, maar het is ervaring die je nooit meer zal vergeten. Na de tocht krijg je de kans om even bij de andere honden te kijken en als je geluk heb zijn er puppy’s die je vast mag houden.

Noorderlichtsafari

De noorderlichtsafari is ook één van de excursies die je gedaan moet hebben tijdens je vakantie in Lapland. Het vervelende is echter dat je geen garantie hebt dat je het noorderlicht of Aurora Borealis ook echt te zien krijgt. Het is en blijft een natuurverschijnsel en deze laten zich jammer genoeg niet sturen. De gidsen doen er echter wel alles aan om de tocht zo aangenaam mogelijk te maken. Zo wordt onderweg het beroemde warme bessensap geschonken en dood je de tijd door met zijn allen om een groot kampvuur te zitten, terwijl je worstjes en marshmallows roostert. De gids gaat af en toe naar buiten om te kijken hoe de voortekenen zijn. Vervolgens maak je nog een tocht met een sneeuwscooter in de hoop het noorderlicht aan de hemel te ontdekken. In ons geval kwamen we zonder dit geweldige natuurverschijnsel gezien te hebben terug in het hotel. Waar we van andere gasten te horen kregen dat ze het op eerdere avonden wel gezien hadden. Zo hebben we in ieder geval een rede om terug te gaan naar Lapland.

Sneeuwscootertochten

Wie zich in de wintermaanden wilt verplaatsen in Lapland is grotendeels afhankelijk van sneeuwscooters. Voor de Lappen is dit natuurlijk net zo gewoon als dat fietsen voor ons is. Voor ons is dat echter niet zo. Je kunt de sneeuwscooter een beetje vergelijken met een quad, maar een sneeuwscooter is veel minder wendbaarder. In het begin is het zeker even wennen om met een behoorlijk snelheid over een bevroren meer of een ijzig pad te rijden, maar na een tijdje krijg je vertrouwen in de sneeuwscooter en is het echt heel gaaf. Kijk wel uit bij scherpe bochten en heuvelachtige paden. Houd je voor de rest aan de plaatselijk verkeersregels en de maximumsnelheid en je zult een geweldige tijd hebben op de sneeuwscooter. Kleed je wel goed aan want de wind zorgt ervoor dat het nog kouder aanvoelt dan dat het al is.

Rendiertocht

Een rendiertocht is op veel manieren te vergelijken met een huskytocht met het verschil dat de rendieren niet geremd hoeven te worden en iets langzamer gaan. Dit heeft als grote voordeel dat ze niet bestuurd hoeven te worden, maar rustig achter de leider aanlopen. Zo kun je heerlijk met zijn tweeën onder een dekentje genieten van de tocht. Tijdens de tocht kun je genieten van de prachtige Laplandse natuur. Na de tocht wordt je verwacht in een speciale hut waar je warme bessensap te drinken krijgt en een lokale specialiteit mag proeven. Wat deze specialiteit is verschilt per bedrijf en per seizoen en is dus altijd een verrassing.

IJskarten

In Nederland en België zijn er een paar plaatsen waar je in een hal kunt ijskarten, maar wat is er nu gaver dan op een bevroren moeras of meer in Lapland met een kart te scheuren. Je wordt eerst met een sneeuwscooter naar de kartbaan gebracht waarna je na de nodige instructies mag plaatsnemen in de kart. Je mag dan eerst een aantal vrije rondjes rijden om een tijd te zetten. Naar aanleiding van deze tijden wordt er bepaald wie er op de polepositie mag plaatsnemen en de grootste kans heeft om te winnen. Het leukste is om het ijskarten met een grotere groep te doen.

Bezoek aan Snow Village

Een van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Fins Lapland is het sneeuwhotel. Dit schitterde, maar erg koude hotel wordt ieder jaar opnieuw gebouwd en heeft hierdoor jaarlijks een nieuw uiterlijk. Elk jaar wordt er een nieuwe kunstenaar uitgenodigd om de kamers en openbare ruimtes van het hotel te decoreren. In het ijshotel zijn onder andere een restaurant, een kerk en een bar te vinden. Tijdens je bezoek krijg je onder begeleiding van een gids de verschillende kamers van het hotel te zien. De gids verteld enthousiast over hoe het hotel is gebouwd en wat de ervaringen zijn van de gasten in het hotel. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om op een kamer te slapen waar het ver onder nul is en geen sanitaire voorzieningen zijn, maar het is natuurlijk wel een unieke beleving. Als je wilt kun je aan het einde van de rondleiding eten in het restaurant van het ijshotel. Houd je jezelf hier niet te veel aan de etiketten en begin gelijk met eten, want het koelt bijzonder snel af. Het leuke is wel dat je ijsje niet smelt en hier mag je dan dus weer wel de tijd voor nemen.

Sneeuwschoenwandelen

De perfecte manier om Lapland in alle rust te verkennen is tijdens een sneeuwschoenwandeling. Een sneeuwschoenwandeling verschilt in principe niet heel veel van een gewone wandeling met als groot verschil dat je speciale sneeuwschoenen onder je normale schoenen krijgt geklikt. Deze lijken met een beetje fantasie nog het meest op tennisrackets. Verder heb je gamaschen nodig om je broek en je schoenen tegen de sneeuw en het vocht te beschermen. Er worden in de verschillende wintersportplaatsen in Lapland tochten in alle soorten en maten aangeboden; meestal onder begeleiding van een gids, maar je kunt ook zelf een rondje lopen door de sneeuw. Houdt er wel rekening mee dat Lapland redelijk heuvelachtig is en het sneeuwwandelen wel iets zwaarder is dan gewoon wandelen. Tijdens een sneeuwschoenwandeling krijg je het gevoel één te zijn met de natuur.

IJsvissen

IJsvissen is voor veel liefhebbers van het sportvissen een soort van ultieme beleving. Er zijn verschillende bedrijven verdeeld over Lapland die deze bijzondere ervaring aanbieden. In de meeste gevallen ga je eerst met een sneeuwscooter richting een meer waarna je met een handboor of elektrische boor een gat boort. Deze gaten moeten soms wel een meter of meer diep zijn afhankelijk van de dikte van het ijs. Vervolgens moet je met een plastic schuimspaan de ijsresten uit het gat halen en je lijn laten zakken. Met een beetje geluk laat het zonnetje zichzelf zien en kun je met de zon op je gezicht genieten van de prachtige natuur, terwijl je wacht tot de zalmen of andere vissen willen bijten. Eerlijkheidshalve moet er wel gezegd worden dat er meestal niet heel veel vis gevangen zal worden. Na een uurtje in de kou gezeten te hebben turend naar een gat in het ijs mag je jezelf binnen weer gaan opwarmen waar je warme bessensap te drinken krijgt met een bord aardappelsoep met zalm.

Zomerexcursies

Net als in de wintermaanden worden er in de zomerperiode ook enkele excursies aangeboden in Lapland. De meest van deze excursies zijn onder begeleiding van een gids. Anders dan in de wintermaanden hoef je jezelf niet druk te maken over de kou, maar eerder over de warmte. Het kwik kan in de zomermaanden behoorlijk hoog oplopen en temperaturen boven de dertig graden Celsius zijn er geen uitzondering. Zorg dus voor goede zonnebrand en draag op de warmste dagen van het jaar een petje of iets anders om jezelf te beschermen. Een ander bijzonder fenomeen is dat de zon er niet of nauwelijks onder gaat in de zomerperiode. Dit heeft als voordeel dat je niet aan bepaalde tijden vast zit om iets te gaan ondernemen, maar het kan wel je dag en nachtritme verstoren.

Downhillen

Net als in de meeste wintersportgebieden in Europa dient een deel van de pistes in Lapland in de zomermaanden als Downhill parcours. De skiliften kunnen gebruikt worden om je fiets naar boven te krijgen. Als je gaat downhillen is enige ervaring op een fiets wel gewenst, aangezien je met behoorlijke snelheden de route zal afleggen. Je kunt op meerder plaatsen in Lapland downhillen. Op de meeste plaatsen is het ook mogelijk om een fiets en de juiste uitrusting te huren.

Raften

Een andere leuke zomerexcursie in Lapland is raften. De eerste gedachte die je hier natuurlijk bij hebt is dat dit veel te koud is met al dat smeltwater, maar dit valt gelukkig goed mee. Beste plaats om te raften in Lapland is in het ‘Oulanka nationaal park’ op de Kikajoki-rivier. Het raften gebeurd altijd onder begeleiding van de gids die de rivier goed kent en weet waar de gevaren op de loer liggen. Tijdens je tocht kom je verschillende watervallen en stroomversnellingen tegen, afgewisseld met rustigere stukken waar je de schitterende Laplandse natuur in jezelf kunt opnemen. Met een beetje geluk kom je onderweg elanden tegen die staan te drinken uit de rivier.

Kanoën

Is het raften is te heftig voor je dan kun je beter kiezen voor een rustige kajaktocht op één van de meren in Lapland. Tijdens deze tochten zal je jezelf één voelen met de natuur. Volgens sommige mensen is in Lapland het laatste stukje echte wildernis van Europa te vinden. Alleen op een helder meer, voel dit ook zo aan. Bijzonder is dat er naast gewone kajaktochten er ook middernachttochten worden georganiseerd. De zon gaat niet onder in deze periode, maar de natuur gaat wel langzaam in de nachtmodus. Dit is een hele bijzondere ervaring. De enige manier dat je merkt dat het langzaamaan nacht wordt is dat de temperatuur langzaam daalt. Het ‘Saimaa merengebied’ behoort tot de populairste kanogebieden.

Paardrijden

In de winter-, maar ook in de zomermaanden heb je op verschillende plaatsen in Lapland de mogelijkheid om paarden te huren. Je kunt onder begeleiding van een gids behoorlijke tochten maken door het Finse landschap. Dit zijn altijd paarden die geschikt zijn om de barre omstandigheden in Lapland te doorstaan. De rust en stilte tijdens deze tochten is erg bijzonder.