Handig om te weten

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Lapland reist zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, telefoneren, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Lapland. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Lapland-sites en in reisgidsen over Lapland. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden en gelden enkel voor de Finse regio Lapland en niet voor het gebied dat ook delen van Zweden, Noorwegen en Rusland beslaat.Alarmnummer

Het algemene alarmnummer in Finland is 112. Dit is hetzelfde gratis noodnummer dat in heel de EU inclusief Nederland gebruikt wordt. Je kunt zowel in het Engels als in het Duits terecht.

Douane & documenten

Officieel heb je voor het passeren van de grens met Finland geen paspoort of identiteitskaart nodig. Finland hoort tot de zogenaamde Schengenlanden, waarbij er sprake is van vrij vervoer van personen en goederen. Indien je met het vliegtuig reist, heb je echter wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om je te kunnen legitimeren. Op straat in Lapland moet je, indien gevraagd ook kunnen legitimeren. Je kunt dus eigenlijk niet zonder een geldig legitimatiebewijs naar Finland reizen. Wil je een sneeuwscooter of een ander gemotoriseerd voertuig besturen dan moet je in het bezit zijn van een gelding rijbewijs.

In principe is er vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen en beperkingen op. Zo mag je geen spullen meenemen die wettelijk verboden zijn. Ook is er een beperking wat betreft goederen waar accijns op geheven wordt, zoals alcohol en tabak. Je wordt geacht een redelijke hoeveelheid voor eigen gebruik mee te mogen nemen. Dit is bijvoorbeeld, maar liefst 90 liter wijn, tien liter gedestilleerde drank en 800 sigaretten per persoon. Vanwege de hoge prijzen voor sterke drank in Finland wil men op de hoeveelheid sterke drank wel eens controleren.

Drinkwater

Het leidingwater dat in Lapland uit de kranen komt is prima drinkbaar, al heeft het wel een apart bijsmaakje. Vind je dit bijsmaakje niet aangenaam dan kun je ervoor kiezen om water uit flessen te drinken. Dit is net als veel andere spullen in Lapland wel aan de prijs.

Elektriciteit

De stopcontacten en stekkers zijn in Lapland zijn hetzelfde als in Nederland. Je hebt dus geen reisstekker nodig. Het voltage bedraagt 220 volt bij 50 Hz, wat prima is voor Nederlandse apparaten.

Zonnebrand

Hoe raar het ook linkt, maar in de winterperiode kun je in Lapland eigenlijk niet zonder een goede zonnebrand. Met name in de vroege en late wintermaanden. De intensiteit van de zon is dan zo hoog dat je gemakkelijk zult verbranden. Smeer jezelf dus goed in en geef je lippen een extra beschermlaag.

Feestdagen in Lapland

Er worden in Lapland verschillende feestdagen gevierd. Een aantal van deze dagen zijn dezelfde als die wij vieren. Andere wijken hiervan af. Je moet er vanuit gaan dat de meeste winkels en openbare instanties op deze dagen gesloten zullen zijn.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
9 april – Dag van de Finse taal
1 mei – Dag van de Arbeid
eerste vrijdag na 21 juni – Midzomerdag
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Onafhankelijkheid
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Pasen en Pinksteren

Fooien

In restaurants en bars is een fooi van 10% gebruikelijk als er geen service charge of iets dergelijks berekend is. Portiers, kamermeisjes en taxichauffeurs waarderen een fooi, maar het is niet verplicht. Rond bij taxichauffeurs gewoon af naar boven. Dit is natuurlijk wel allemaal afhankelijk of de service goed is.

Geld

In Finland en dus ook in Lapland betaal je net als bij ons met de euro. Er zijn meer dan voldoende geldautomaten waar je geld kunt pinnen. Naast Amerika zijn er weinig landen waar het betalen met creditcards zo ingeburgerd is als hier in Finland. Op de meeste plaatsen is het geen probleem om met je pinpas te betalen zelfs in de meeste kroegen en discotheken kun je zonder problemen met je Nederlandse pinpas betalen.

Bellen & internet

Op veel plekken heb je toegang tot draadloos internet. Bij veel bars en restaurants is het een kwestie van eventjes om de loginnaam en een wachtwoord vragen. Heb je geen wifi dan is er een behoorlijk snel 4G netwerk. Bij de meeste Nederlandse providers valt Finland tot de zogenaamde voordeellanden en kun je er vrij goedkoop gebruik maken van internet in het buitenland. Controleer dit natuurlijk wel altijd van tevoren, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Het is opvallend dat je zelfs op de meest afgelegen plaatsen in Lapland nog een goede tot uitstekende dekking hebt voor het mobiele netwerk. Dit is natuurlijk wel zo fijn mocht er onverwacht iets gebeuren.

Prijzen

Het prijsniveau in Finland ligt over het algemeen een behoorlijk stuk hoger dan in Nederland. Met name alcoholische drankjes, entreeprijzen, uit eten en taxiritten zijn duurder dan bij ons. Ook de prijzen in de winkels liggen een behoorlijk stuk hoger dan dat wij gewend zijn. Zelfs de supermarkten zijn gemiddeld ongeveer 30 tot 40 % duurder dan dat wij in Nederland gewend zijn. Dit alles zal ervoor zorgen dat een vakantie naar Lapland allesbehalve goedkoop zal zijn.

Roken

Sinds het jaar 2007 is roken vrijwel overal verboden, behalve op straat. Je ziet bij de ingangen van hotels, bars en restaurants de rokers dan ook buiten verzamelen.

Taal

Fins en Zweeds zijn de officiële talen van Finland. Een ruime meerderheid spreekt hoofdzakelijk Fins. Het merendeel van de Finnen spreekt goed tot uitstekend Engels. Zeker de mensen die werkzaam zijn in de toeristenindustrie.

Tijdsverschil

Tussen Helsinki (Finland) en Nederland is er 1 uur tijdsverschil. In Helsinki is het altijd één uur later dan in Nederland. In Finland werkt men ook met zomertijd en wintertijd. De zomertijdperiodes lopen gelijk met die van Nederland.

Veiligheid

Finland hoort tot de veiligste landen van Europa. Criminaliteit komt hier niet of nauwelijks voor. Toch is het verstandig om altijd goed op je spullen te letten want voorkomen is beter dan genezen. Verder moet je opletten tijdens de sneeuwscootersafari’s en is het zaak jezelf altijd goed aan te kleden. De kou zoals hij in Lapland kan voorkomen is iets wat we niet gewend zijn en zeker niet op berekend zijn. Gelukkig is dit vrij simpel op te lossen door het dragen van goede kleding in verschillende laagjes.