Reizen in en naar Lapland

Zo goed als alle toeristen die naar Lapland op vakantie gaan komen met het vliegtuig. Het is bijna onmogelijk om op een andere manier naar deze regio te reizen. Natuurlijk kun je ook met de auto of met de trein naar Lapland reizen, maar dit duurt in verhouding zolang dat zo goed als niemand dit doet. Er is een duidelijk verschil met het vervoer in de zomer- of winterperiode in Lapland. In de wintermaanden zijn alleen de doorgaande wegen goed te berijden en kunnen de meer afgelegen delen van de regio alleen bereikt worden met sneeuwscooters. In de zomermaanden zijn alle wegen goed te bereiken en kun je zonder al te veel omwegen op de meeste plaatsen terecht komen. Houdt er wel rekening mee dat er een ‘zero tolerance beleid’ geldt voor alcohol. Het is zelfs niet toegestaan om met één biertje op een auto, sneeuwscooter of iets anders te besturen.



Vliegen naar Lapland

In de zomer- en wintermaanden gaan er met regelmaat directe vluchten naar Lapland. Er zijn in Lapland drie internationale vliegvelden te vinden. De grootste en bekendste is die bij het plaatsje Rovaniemi, maar ook de andere Ivalo en Kittila worden met regelmaat aangedaan door verschillende maatschappijen. Gaan er geen rechtstreekse vluchten in de periode dat je Lapland wilt bezoeken dan zul je een overstap moeten maken op het vliegveld van Helsinki.

De luchthaven van Rovaniemi heeft ongeveer 325.000 passagiers per jaar te verwerken, terwijl die van Ivalo en Kittila er respectievelijk ‘slechts’ 120.000 en 220.000 te verwerken hebben. De populariteit van Rovaniemi heeft hoofdzakelijk te maken met de aanwezigheid van de Kerstman in deze stad. De andere plaatsen staan bekend als populaire wintersportgebieden. Als je naar Ivalo vliegt vanuit Nederland zal je in veel gevallen een tussenstop maken in Kittila.
Er is zelfs een kleiner vierde vliegveld in Lapland te vinden; ‘Kuusamo airport’. Dit vliegveld wordt bijna uitsluitend gebruikt voor binnenlandse vluchten, maar wordt in het winterseizoen ook aangevlogen vanuit Nederland en Engeland.

Transfers

De transfers vanaf het vliegveld naar je plaats van bestemming gebeuren als je een pakketreis geboekt hebt altijd door middel van een bus of touringcar. Heb je zelf een ticket geboekt dan is de makkelijkste manier om op je plaats van bestemming te komen met de taxi. Schrik niet, want de prijzen hiervan liggen hoger dan dat wij gewend zijn. Afhankelijk van je plaats van bestemming zal de transfers ergens tussen de twintig minuten en een uur in beslag nemen.

Taxi’s

Taxi’s in Lapland zijn erg betrouwbaar, maar ook behoorlijk duur. In ieder geval een behoorlijk stuk duurder dan in Nederland. Alle taxi’s zijn voorzien van een meter en je betaald per kilometer. Alle taxi’s in Finland werken met dezelfde kilometer prijs. Er kunnen wel extra toeslagen bijkomen zoals; avond en nachttarief. De taxichauffeur kan je in de meeste gevallen een vrij nauwkeurige calculatie geven van de te verwachten kosten van de taxirit.

Autorijden in Lapland

Wil je met je eigen auto naar Lapland rijden dan moet je met behoorlijk wat dingen rekening houden. Ten eerste je bent minimaal twee dagen onderweg voordat je dit deel van Lapland hebt bereikt. Verder moet je ervoor zorgen dat je auto winterklaar is. Zo moet een groot deel van de vloeistoffen in je auto aangepast worden aan de winterse omstandigheden. Ook ben je verplicht winterbanden onder je auto te hebben en scheppen bij je te hebben. Dit natuurlijk alleen in de winterperiode. De wegen worden over het algemeen erg goed onderhouden. Als er ongeveer vijf centimeter sneeuw ligt dan rukken de strooiwagen en sneeuwschuivers al uit.
In de zomermaanden verschilt het autorijden in Lapland niet heel veel met het autorijden in Nederland of België, behalve dan dat het er een heel stuk rustiger is.

Huurauto

Omdat je eigen auto behoorlijk wat aanpassingen nodig heeft om in de wintermaanden in Lapland te kunnen rijden is het daarom veel gemakkelijker en vaak ook goedkoper om een auto ter plaatse te huren. Het grote voordeel hiervan is dat deze auto’s helemaal zijn voorbereid op de strenge omstandigheden van Lapland. In de wintermaanden worden de auto’s zelfs voorzien van banden met spikes.

Parkeren

Het parkeren in Lapland is op de meeste plaatsen gratis. Let wel op waar je de auto parkeert. Als je hem in de buurt van een skipiste of langlaufparcours parkeert dan is de kans op schade aanzienlijk groter. Zet de auto als je hem parkeert altijd in zijn versnelling en niet op de handrem er is namelijk grote kans dat deze zal bevriezen. Zorg ook altijd voor een goede ruitenkrabber. Deze is onmisbaar in Lapland.

Met de trein naar Lapland

Natuurlijk is het mogelijk om met de trein naar Lapland te reizen. Er zijn meerdere grote plaatsen in deze regio die een eigen treinstation hebben. Anders dan in Nederland rijden de treinen hier over het algemeen wel op tijd ondanks de kou of sneeuw. Je moet er wel rekening mee houden dat deze treinreis ergens tussen de 2 en 3 dagen zal duren en dat je behoorlijk wat uren op een boot moet zitten of via Zweden moet reizen. Het is echter wel een leuke manier om naar Lapland te reizen, aangezien je op deze manier wel de beste indruk krijgt van deze regio.

Busvervoer

Het busnetwerk van Finland is geprivatiseerd. Hierdoor wordt het openbaar vervoer in Lapland door verschillende maatschappijen aangeboden. Je zou verwachten dat het busvervoer in Finland hierdoor behoorlijk duur zou zijn, maar dat is zeker niet waar. Gemiddeld ben je niet meer kwijt dan enkele euro’s. Let wel op, want de tijdstabellen en andere informatie bij de bushaltes staan allemaal in het Fins aangegeven en hier kun je maar weinig van maken. Gelukkig is dit ook allemaal op internet te vinden in het Engels.

Sneeuwscooters

De allerleukste manier om jezelf te verplaatsen in de wintermaanden is natuurlijk met een sneeuwscooter. Om een sneeuwscooter te mogen besturen moet je echter wel beschikken over een geldig rijbewijs. Ondanks het feit dat je jezelf in de vrije natuur bevindt als je op een sneeuwscooter zit gelden nog steeds dezelfde regels als op de weg en is er een maximumsnelheid. Deze ligt in de buurt van de bebouwde kom of gevaarlijke kruisingen op 60 kilometer per uur daarbuiten is de maximum snelheid 80 kilometer per uur. De sneeuwscooter is voor sommige bewoners de enige vorm van vervoer in de wintermaanden. Zij wonen op plaatsen die alleen met een sneeuwscooter bereikbaar zijn. Zo goed als alle inwoners van Lapland hebben dan ook een sneeuwscooter. Kleine kinderen worden in een soort van aanhanger vervoerd en vanaf een bepaalde grote mogen zij achterop. Blijf wel altijd op de gebaande banen, want naast de weg is de kans erg groot dat je sneeuwscooter wegzakt in diepe sneeuw.