Wintersport in Lapland

Lapland staat niet bekend als de meest uitdagende wintersportbestemming, maar is eerder bedoeld voor die wintersporter die een keer iets anders wil. En geloof me, iets anders zal je krijgen tijdens je wintersportvakantie in Lapland. Het belangrijkste verschil met Lapland en de meeste andere skigebieden is dat het een behoorlijk stuk kouder is en dat er veel minder zonne-uren zijn. Zorg dus voor goede thermokleding die je in verschillende laagjes onder je skikleding draagt. Temperaturen van -35 graden Celsius zijn in de wintermaanden eerder de regel dan de uitzondering.Wanneer je vroeger of later in het seizoen gaat zullen deze temperaturen niet zo snel voorkomen, maar ze zijn niet uitgesloten. Wat krijg je ervoor terug? Uitdagende skipistes in verschillende moeilijkheidscategorieën. Er zijn in de verschillende wintersportgebieden in Lapland groene, blauwe en rode pistes te vinden. Zwarte zijn we er niet tegengekomen. De veelzijdigheid van de verschillende skigebieden maakt dat je jezelf geen moment hoeft te vervelen tijdens een skivakantie in Lapland. Het is wel zo dat je in enkele dagen tijd de meeste pistes in een bepaald gebied wel geprobeerd hebt, maar gelukkig kun je er genoeg andere wintersportactiviteiten beleven.

Skigebieden

Er zijn in Lapland een stuk of tien wintersportgebieden te vinden. Het gaat in de meeste gevallen om kleinere wintersportgebieden. Vier van deze gebieden zijn wat groter en hierdoor populair onder wintersporters. De bekendste vier zijn, ‘Salla ski Resort’, ‘Levi’, ‘Kuusamo’ en ‘Yllasjarvi’.
Salla ski Resort is te vinden ten zuiden van de stad Salla in het centrale oostelijke deel van Lapland. Er zijn hier in totaal 15 pistes te vinden die bediend worden door 5 skiliften. De langste piste is er 1.300 meter met een verval van 230 meter. Verder is er in de omgeving van dit skigebied meer dan 100 kilometer aan langlaufroutes te vinden.

Levi of Sirkka ligt behoorlijk noordelijk in Lapland waardoor het tot één van de langste sneeuwzekere gebieden van Europa hoort. Het is één van de grootste skigebieden van Finland met in totaal 44 pistes die een totale lengte van 44 kilometer beslaan. Deze pistes worden bediend door 27 liften in alle soorten en maten. Door de grote diversiteit van dit gebied is het skigebied Levi geschikt voor de gevorderde en voor de beginnende wintersporter. In de omgeving van Levi is meer dan 200 kilometer aan langlaufroutes te vinden.

Kuusamo of Ruka is te vinden in het zuidoostelijke deel van Lapland. Het hoort tot de bekendere skigebieden. Niet op de minste plaats door de aanwezigheid van een internationaal vliegveld. In het wintersportgebied van Kuusamo zijn 29 pistes te vinden verdeeld over vier hellingen. Vlakbij dit gebied is er 500 kilometer aan langlaufroutes te vinden waarvan ongeveer 10 procent verlicht is.

Yllasjarvi of Ylläs is het grootste wintersportgebied van Lapland. Het is te vinden in het noordwestelijke deel van de regio niet ver van de stad Kittila waar een vliegveld te vinden is. In totaal zijn er in dit wintersportgebied 61 skipistes te vinden die bediend worden door 29 liften. Van deze 61 pistes worden er 29 verlicht. Er zijn pistes te vinden voor elk niveau. Bij Ylläs zijn de langste skipistes van Lapland te vinden. Naast de ski- en snowboardpistes is er ongeveer 300 kilometer aan langlaufroutes te vinden.
Andere skigebieden in Lapland zijn, ‘Sodankylä’, ‘Rovaniemi – Ounuvaara’, ‘Oulu – Syöte’, ‘KemijUarvi – Suomu’, ‘Syöte – Syotekeskus’ en ‘Inari – Saariselkä’.

Skiën

Ondanks dat er behoorlijk wat skipistes te vinden zijn in Lapland. Behoren deze skipistes nu niet tot de meest uitdagende pistes die je in Europa zal tegenkomen. Het is met name de lengte van de pistes die op de meeste plaatsen te wensen overlaat. Wel zijn er op de meeste plaatsen genoeg verschillende pistes bij elkaar te vinden, zodat je niet snel zal gaan vervelen. De skigebieden in Lapland zijn over het algemeen het beste geschikt voor beginnende skiërs en voor freestylers. Dit laatste heeft te maken met de vele slopes en funparks die er in Lapland te vinden zijn. Als beginnende skiër vind je in Lapland meer dan genoeg uitdagingen in verschillende moeilijkheidscategorieën. De meer ervaren skiër zal misschien wat lengte en spanning missen, maar de prachtige natuur en de bijzondere omgeving zullen dit zeker compenseren.

Sleeën

Wie niet kan skiën of snowboarden kan er natuurlijk nog altijd voor kiezen om te gaan sleeën. Bij de meeste pistes in Lapland zijn wel kleine heuveltjes te vinden waar je met een sleetje vanaf kunt. Heb je zelf geen slee bij je, dan kun je deze zonder problemen huren bij de lokale skiverhuur. Sleeën in Lapland is een leuke activiteit voor jong en oud.

Langlaufen

In Lapland zijn letterlijk vele honderden en misschien wel duizenden kilometers aan langlaufparcours te vinden. Je kunt dus stellen dat Lapland één van de beste plaatsen in Europa is om te langlaufen. Ongeveer tien procent van al deze routes zijn in de wintermaanden verlicht, zodat je ook tijdens de donkere dagen zonder problemen kunt langlaufen. Je kunt ervoor kiezen om een klein rondje te doen in de directe omgeving van een skigebied, maar zoek je meer uitdaging dan kun je ook meerdaagse langlauftochten doen. Zo worden er bijvoorbeeld door meerdere bedrijven 7- of 8-daagse tochten aangeboden van 150 tot 250 kilometer.
Bij zo goed als alle skigebieden kun je zonder al te veel problemen een goede langlaufuitrusting huren.

Snowboarden

Voor snowboarden geldt eigenlijk hetzelfde als voor skiërs. De wintersportgebieden van Lapland zijn niet de meest uitdagende gebieden van Europa maar voor wie een keer iets anders wil is dit een leuke en bijzondere bestemming. Een andere leuke bijkomstigheid is dat de sneeuwzekerheid in Lapland een behoorlijk stuk langer is dan in de meeste andere Europese skigebieden. Er zijn zelfs plaatsen te vinden in Lapland waar je meer dan 200 dagen per jaar kunt skiën of snowboarden. Wie wil freestyle snowboarden kan op meerdere plaatsen in Lapland toffe halfpipes, slopes en schansen vinden.